Over Retro Games
Moderne spelletjes, zijn over het algemeen leuk. De games zijn vaak uitgebreider, de doelen groter en de designs ogen gelikt. Maar.. retro / classic games blijven natuurlijk nog steeds geweldig. Kan jij je de dagen achter de SNES of Nintendo nog herinneren?

Met retro/classic games, doelen we dan op de periode van de '80s en '90s waarin toppers uitkwamen als Bubble Bobble en Super Mario Bros. Terugdenkende aan deze tijd, is deze pagina met classic games tot stand gekomen. Voor de hedendaagse games, waren veel van deze spellen een inspiratiebron. En een enkele trilogie uit deze tijd, duurt zelfs nog voort.

Hoe zit een retro game dan in elkaar?

Allereerst natuurlijk: een retro spel was eenvoudig te bedienen, in vergelijking met moderne spellen. Je moves waren beperkt en soms was een level ook enkel opgebouwd uit 2D. Dat is natuurlijk een groot verschil ten opzichte van moderne spellen. Vaak kun je hierin alle kanten op en ben je eerst een dag bezig met het leren van de verschillende toetscombinaties.

Ook waren de games een stuk creatiever. Dit moet natuurlijk ook wel, omdat ze opgebouwd waren uit een 'platte wereld' zonder al te veel complexe visuele begeleiding zoals je die bij moderne games vaak ziet. De levels diende dan ook echt goed in elkaar te zitten en een interessant verhaal te hebben.

Verder waren de games natuurlijk erg verslavend. De games trokken meteen de aandacht en vaak wilde je pas stoppen met spelen ná het verslaan van die ene baas.. Dit zie je overigens ook terug tegenwoordig bij mobiele games. Deze zijn -vaak- eenvoudig en simpel te bedienen. Het doel van het spel is duidelijk en als speler wordt je er makkelijker in mee getrokken. Dit maakt dat games zoals bijvoorbeeld 'Angry Birds' ongelofelijk populair worden!

Wat maakt een retro spel aantrekkelijk?

Een belangrijk deel van de aantrekkelijkheid vanuit de retro spelletjes, vormde de herkenbare en meeslepende muziek. Denk bijvoorbeeld aan de games 'Shatter' of 'God of War' die beide een duidelijk herkenbare soundtrack hadden. Het lijkt erop dat de ontwikkelaars eenvoudig weg creatiever waren met de beperkte mogelijkheden die voorhanden waren. Natuurlijk heeft ook de dance/trance trend die opkwam in de jaren '80 en '90 hierop een sterke invloed gehad.

Nog een aspect om bij stil te staan, is het feit dat de games uitdagend waren. Sommige van deze arcade games leken haast wel een marteling. Was je bijna aan het einde van het level, en dan toch... Natuurlijk, de games waren horizontaal opgebouwd en het hebben van skills was natuurlijk van belang. Ook het onthouden van zaken en een flexibele coördinatie speelde mee. De games van dezer dagen, lijken vooral 1 skill te vergen: dagen wakker kunnen blijven.

Tot slot: het blijkt ook dat bij retro games, de speler zichzelf lijkt te associeren met een bepaald spel. Het vertelde iets over de speler. Zo was het spelen van Street Fighter 'trendy', het spelen van Sonic en Mario was conservatief, etc.

Samenvattend zijn wij zelf dan ook grote fans van retro spelletjes! We hopen dan ook dat we met deze pagina ons enthousiasme op je kunnen overdragen en zullen ons best doen om de verzameling compleet te maken.

Sitemap | Adverteren | Contact | Algemene Voorwaarden
Copyright © 2001 - 2015 NetSpelletjes